Covek samo srcem dobro vidi

Kada ne bi imali osjećanja, kada ne bi slušali srce po ćemu bi se razlikovali od zvijeri. Čovjek samo srcem dobro vidi, a nečovjek..

Kada sagledas stvari ti si ono što je tvoje srce, ti si ono šta su tvoja osjećanja, tajne i strahovi. Sve to dolazi iznutra iz srca. Ljubav nikad neće vidjeti oči, ali će nas srce obavijestiti, oznojiće nam dlanove i zaigraće brže. Racionalisti koriste oči više nego srce, odbacuju sliku koju srce vidi. Romantičari gledaju srcem i neracionalno razmisljaju, čak ih i to shvatanje zivota udaljava od realnosti i mozda stvara neprilike. Ali ako ih stvara srce onda su to sitnice koje čine život drugačijim koji nam daje za pravo da se osjećamo ljudi, jer šta nam ostaje kada prestanemo da slušamo naše srce, ostaje samo okvir čovjeka, ona tvar što okružuje naš duh, ostaje samo prazna puževa kućica.

I sve šta radite radite srcem, ne dajte da mozak ili oči vam komanduju, srce je glavni organ, čak je i boginja pravde Justicija, koja donosi najbitnije odluke bila slijepa.

Razum ne ničemu nije naučio sve što znam dalo mi je i otkrilo srce.

2 thoughts on “Covek samo srcem dobro vidi

  1. Postovani,
    potrebna mi je hitna pomoc u vezi sastava iz srpskog jezika za cetvrti razred osnovne skole. Tema pismenog zadatka je:
    “Covek samo srcem vidi sve”

    Unapred zahvalna

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *