Zadivio me je postupak junaka iz narodne bajke

Zadivio me je postupak junaka iz narodne bajke sastav za 5 razred osnovne skole

Narodne bajke se radjaju iz maste i sna, ali i iz iskustva naroda ili neke zanimljive priče koja se dugo prenosila u narodu, a u sebi sadrzi nevjerovatne motive.

Devojka iz narodne bajke Devojka cara nadmudrila nije klasičan junak. Nju ne odlikuju nevjerovatna snaga ili neke čarobne moći. Ni po čemu ona se ne izdvaja od ostalih djevojaka osim sto joj je Bog  podario veliku mudrost i pamet. Ona u bajci zahvaljujuci svojoj mudrosti odgovara na pitanja koja nemaju odgovora, suprostavlja mu se ne junastvom niti snagom već svojom mudrošću.  Za razliku od vecine bajki gdje junaci svojom snagom bore se protiv aždaja, zlih džinova i ostalih čudesnih bića koja se pojavljuju u bajci ova bajka Devojka cara nadmudrila je jedna od rijetkih gde se veliča nefizičko. Mudrost je postavljena kao najveci ideal kojom se moze doći do svega pa čak i toga da siromašna devojka svojom mudrosti nadmudri cara u umnom nadmetanju kao i do toga da je uzme za zenu.

Prije nego sto su sklopili brak, vrhunac mudrosti se nalazi u poslednjem njenom zahtevu caru da ako je hoće za ženu da mora potpisati da ima pravo ponijeti najmiliju stvar iz njegovog dvora ako više ne bude je htio za ženu. Kada dodje taj trenutak, ona napija cara i odnosi ga sa sobom.

Mozda neko više voli junake koji su spremni preci sedam gora ili sedam mora i ubiti strasnu azdaju, ali mene je ipak zadivila mudrost devojke iz narodne bajke Devojka cara nadmudrila.

One thought on “Zadivio me je postupak junaka iz narodne bajke

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *